DIAGNOZA – ANEMIA i nagle zwykle luźne krótkie rozbieganie kończy się marszobiegiem? Frustracja… złość… przecież jeszcze jakiś czas temu to było takie proste, więc o co chodzi?
Każdy kto borykał się z ANEMIA z niedoboru żelaza wie o czym mówię!
Teraz dbam o to, żeby profilaktycznie się badać kilka razy do roku i moc reagować wcześniej, zanim znowu będzie za późno i w wynikach pojawi się anemia 🙂
Ty też pamiętaj, żeby nie bagatelizować problemów z żelazem i robić profilaktyczny przegląd organizmu 🙂 Bo owszem niedobór żelaza ma dość mały wpływ na spadek wydolności, ale jeśli nie zareagujemy w porę anemia szybko pokaże nam co potrafi zdziałać i jak nasza wydolność ucierpi. O badaniach w anemii -> pisałam TUTAJ.
Często do biegania podchodzimy zbyt ambitnie! Ale czy rozsądnie??
Oprócz samego treningu równie ważna będzie REGENERACJA i DIETA! A jak to wygląda w rzeczywistości? Kosztem coraz dłuższych i mocniejszych treningów w towarzystwie zadań codzienności zaniedbujemy posiłki, sen, odpoczynek. Kto z nas tego nie zna? I nigdy tak nie zrobił⁉
Efekt ➡ zamiast świetnej kondycji i zdrowia pojawia się frustracja, niechęć i przemęczenie.
Żeby Wam pomóc zadbać o dietę stworzyłam jadłospis bogaty w żelazo, uwzględniający także wszystkie wskazówki zwiększające przyswajalność tego składnika z diety. Ten jadłospis przyda się zarówno w formie profilaktyki jak i wsparcia leczenia anemii.
Dietę w formacie pdf gotowym do wydruku możesz pobrać po zapisaniu się do newslettera przez poniższy formularz. Z częścią jadłospisu możesz zapoznać się także w dalszej części artykułu. Jednak z plikiem możesz mieć swój plan żywieniowy zawsze przy sobie. Na wydruku znajdziesz 7-dniowy jadłospis, a także dodatkowe informacje o kaloryczności i zawartości makroskładników każdego posiłku. Ponadto w pliku zawarte są wskazówki i ciekawostki żywieniowe dlatego polecam Ci z tego skorzystać.
Objawy anemii
Często początki anemii są niewinne, bagatelizowane. Mylone z objawem zwykłego przemęczenia .. Zaczyna się od uczucia senności, rozdrażnienia, problemów z koncentracją, zaburzenia snu, przyspieszonej pracy serca, bólu głowy.
Następnie spada motywacja do wysiłku, a bieganie zupełnie nie jest już przyjemnością. Problemy narastają, a zamiast wzrostu formy ona drastycznie spada! 📉 Spadek siły mięśniowej, wytrzymałości, coraz „gorsza” wydolność…. 😰 Przebieżki są walką o życie, a lekkie rozbiegania wchodzą jak trzeci zakres. Dlatego nie lekceważ anemii! Nie pojawia się nagle, ale też nie znika z dnia na dzień 😥
Inne objawy anemii to: trudności w koncentracji, osłabienie, niepokój, spadki nastroju, zaburzenia snu, bóle i zawroty głowy.
Jak widzicie, są to objawy, które często towarzyszą nam na co dzień, gdyż mogą być związane po prostu z przemęczeniem, niewyspaniem się, czy chociażby zbyt małą ilością wypitej wody. Właśnie z tego powodu te pierwsze symptomy niedokrwistości są przez wiele osób bagatelizowane i usprawiedliwiane codziennym pędem i życiem w stresie.
Zwracamy uwagę dopiero gdy zaczyna dziać się coś więcej. Pojawia się wtedy dodatkowo kołatanie serca, uczucie zimna, suchość skóry i błon śluzowych, bladość skóry, a także pękanie kącików ust, wypadanie włosów czy łamliwość paznokci. Jednak te objawy najczęściej wskazują już na rozwiniętą niedokrwistość.
Jeśli chcesz biegać zdrowo, robić postępy i osiągać cel – koniecznie zdrowo się odżywiaj i badaj regularnie!
Utrzymanie optymalnego poziomu ŻELAZA jest konieczne dla prawidłowego przebiegu procesów wpływających na wyniki SPORTOWE . To jeden z najbardziej kluczowych pierwiastków wpływających na wydolność. Wszystko to dzięki jego roli w transporcie tlenu oraz udziale w produkcji energii. Ma także swój udział w odporności organizmu. Niestety biegacze, szczególnie długodystansowi są mocno narażeni na jego niedobory.
Dlaczego biegacze są narażeni na niedobory żelaza i związaną z tym anemię?
Każdy z nas codziennie traci żelazo w niewielkich ilościach wraz z potem, moczem, kałem, a także złuszczającym się naskórkiem. Oprócz tego u kobiet dodatkowe straty wynikają z krwawień miesiączkowych. Jednak u sportowców wytrzymałościowych, a szczególnie biegaczy długodystansowych te straty są jeszcze większe. Skąd to wynika???
-
Krótszego czasu życia erytrocytów, a także nasilającego się w trakcie wysiłku stresu oksydacyjnego, który uszkadza błonę komórkową czerwonych krwinek
-
Zwiększonej ilości potu (choć tutaj badania są sprzeczne, czy ma to aż taki wpływ na niedobory żelaza)
-
Nasilonego rozpadu erytrocytów czyli hemolizy związanej z uderzeniami stopy o podłoże. Zjawisko to nazwane jest foot-strike haemolysis i uważa się, że to najczęstsza przyczyna prowadząca do niedoborów żelaza u biegaczy. Na czym polega? W wyniku mocnych powtarzających się uderzeń stopy o twarde podłoże, dochodzi do fizycznego miażdżenia erytrocytów, powodując ich rozpad. Następnie z krwinek uwalniana jest hemoglobina wraz z żelazem, której organizm nie nadąża odzyskiwać. W wyniku ciężkich wysiłków ponadto może dojść do przeciążenia nerek i wzrostu ich przepuszczalności. W efekcie hemoglobina wydalana jest wraz z moczem
-
Wytwarzania większej ilości HEPCYDYNY czyli hormonu regulującego homeostazę żelaza w organizmie. Najwyższe stężenie hepcydyny sportowcy osiągają ok. 3-6h po zakończonym wysiłku. Jak jednak wskazują badania u biegaczy długodystansowych (amatorów) jej podwyższony poziom może utrzymywać się nawet do 24h. Dlaczego jej wzrost jest kłopotliwy dla gospodarki żelaza? Hepcydyna utrudnia wchłanianie żelaza z jelit oraz odzyskiwanie żelaza z rozpadających się krwinek.
Dieta przy anemii – przyswajalność żelaza
Dzięki licznym badaniom udało się poznać czynniki zwiększające i zmniejszające przyswajalność żelaza z pożywienia. Jest to szczególnie ważne, ponieważ nawet jeśli w naszej diecie będą pojawiać się źródła żelaza, nieświadomie możemy blokować jego wchłanianie.
Bardzo duże znaczenie ma to, z jakich produktów bogatych w żelazo korzystamy. Przyswajalność żelaza hemowego, czyli tego, którego źródłem są produkty zwierzęce, wynosi od około 25 do 50%. Zaś produkty roślinne, takie jak pestki dyni, szpinak, czy soczewicą i fasola mimo iż stanowią stosunkowo bogate źródło żelaza, niestety jest to żelazo w znaczenie słabiej przyswajalnej formie (tzw. forma niehemowa). Dlatego, w przypadku diety wegańskiej lub wegetariańskiej zapotrzebowanie na żelazo musi być pokryte w jeszcze większym stopniu niż w przypadku diety tradycyjnej 🥗
- Strączki są bogate nie tylko w żelazo ale także w fityniany, które ograniczają wchłanianie żelaza.
- Podobny problem występuje z szpinakiem–występuje w nim duża zawartość żelaza, ale równocześnie duża zawartość szczawianów
Jak więc POPRAWIĆ WCHŁANIANIE żelaza z posiłków?
- Nie popijaj posiłku bogatego w żelazo kawą, herbatą czy winem zawierającymi taniny i polifenole, za to sięgnij po wodę z cytryną lub sok pomarańczowy
- Zamiast grubej kaszy lub pełnoziarnistego makaronu do obiadu z dobrym źródłem żelaza, użyj też czasem ziemniaków, które zawierają mniej błonnika pokarmowego i witaminę C poprawiającą wchłanianie żelaza
- Namaczaj strączki (kaszę gryczaną niepalona także!) obniży to zawartość kwasu fitynowego w tych produktach
- Do potraw bogatych w żelazo warto zjeść bogatą w witaminę C surówkę np. z kiszonej kapusty, bądź posypać danie obficie natką pietruszki
- W ramach deseru zaraz po głównym posiłku zamiast kawałka ciasta – zjedz owoce bogate w witaminę C takie jak kiwi, cytrusy, czy truskawki.
Dieta przy anemii z niedoboru żelaza – założenia jadłospisu
- Jadłospis spełnia podstawowe założenia zdrowej diety i jest zbilansowany pod względem wszystkich niezbędnych składników, takich jak białko, węglowodany, tłuszcze (w tym odpowiednie kwasy tłuszczowe), błonnik pokarmowy, a także wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne.
- Średnia dzienna zawartość żelaza w przygotowanym jadłospisie to 24,5mg. Dodatkowo zastosowałam zasady pozwalające na uzyskanie jego jak najlepszej przyswajalności z posiłków
- Jadłospis ponadto jest bogaty w witaminę C, witaminę B12 oraz kwas foliowy.
- Aby uzyskać możliwie jak najlepsze przyswajanie żelaza z posiłków należy wyeliminować spożycie kawy i herbaty podczas posiłku oraz jakiś czas po jego zakończeniu
Dieta przy anemii z niedoboru żelaza 2000 kcal – poniedziałek
ŚNIADANIE – OWSIANKA Z DUSZONYM JABŁKIEM, GRUSZKĄ i CYNAMONEM
- Napój roślinny – 200ml
- Jabłko – 150g (1 sztuka)
- Gruszka – 130g (1 sztuka)
- Płatki owsiane – 50g (5 łyżek)
- Miód pszczeli – 12g (1/2 łyżki)
- Cynamon – 2g (1/2 łyżeczki)
1. Płatki ugotuj na napoju roślinnym, aż zmiękną. Dodaj szczyptę soli i cynamonu.
2. W międzyczasie pokrój gruszkę i jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię, dodaj odrobinę wody, cynamon i duś aż płyn odparuje.
3. Owsiankę przełóż do miseczki, dodaj jabłka i gruszki, miód, a następnie udekoruj
II ŚNIADANIE – BUŁKA PEŁNOZIARNISTA Z MOZZARELLĄ, POMIDORKAMI I SZPINAKIEM
- Bułka pełnoziarnista – 80g (1 sztuka)
- Pomidorki koktajlowe – 80g (4 sztuki)
- Mozzarella – 40g (1/3 sztuki)
- Szpinak – 50g (2 garści)
- Oliwa z oliwek – 2,5g (1/4 łyżeczki)
1. Bułkę przekrój na pół, skrop oliwą. Ułóż szpinak, mozzarellę i pomidorki.
OBIAD – FASOLKA PO BRETOŃSKU Z WĘDZONYM TOFU (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
- Pomidory z puszki – 400g (1 puszka)
- Fasola biała – 200g (10 łyżek)
- Chleb żytni na zakwasie -120g (4 kromki)
- Cebula – 100g (1 sztuka)
- Tofu wędzone – 80g (1/2 sztuki)
- Oliwa z oliwek – 20g (2 łyżki)
- Czosnek – 5 g (1ząbek)
- Majeranek 4g (1 łyżeczka)
- Ziele angielskie – 1g (2 sztuki)
- Liść laurowy 1g (1 sztuka)
1. Na oliwie podsmaż posiekany czosnek i cebulę. Dodaj pokrojone drobno tofu i chwilę
smaż całość. Następnie dodaj przyprawy (ziele angielskie i liść laurowy) odsączoną z
zalewy fasolę i pomidory. Duś aż sos zgęstnieje. 2. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem.
Podawaj z pieczywem.
PODWIECZOREK – JOGURT Z OWSIANKĄ, POMARAŃCZĄ I PISTACJAMI
- Jogurt typu skyr – 150g (1 opakowanie)
- Pomarańcza – 100g (1/2 sztuki)
- Płatki owsiane – 30g (3 łyżki)
- Miód pszczeli – 12g (1/2 łyżeczki)
- Orzechy pistacjowe – 9g (1łyżka)
- Imbir – 1g (mały plaster)
1. Płatki owsiane zalej wrzątkiem (centymetr powyżej poziomu płatków). Odstaw do wystudzenia, a następnie wymieszaj z miodem, startym imbirem, drobno posiekanymi
orzechami. Na wierzch nałóż jogurt i pomarańczę.
KOLACJA – GREEN BOWL Z JAJKIEM, AWOKADO I BROKUŁEM
- Brokuły – 200g (1/2 małej sztuki)
- Chleb żytni na zakwasie – 60g (2 kromki)
- Jaja kurze – 55g (1 sztuka)
- Awokado – 50g (1/4 sztuki)
- Ogórek – 40g (1 sztuka)
- Szpinak – 25g (1 garść)
- Oliwa z oliwek – 5g (0,5 łyżki)
1. Jajko ugotuj na miękko. Brokuła również ugotuj do miękkości w osolonej wodzie, albo na parze.
2. W międzyczasie pokrój warzywa i awokado.
4. Wszystko przełóż do miski, polej oliwą, zjedź w towarzystwie pieczywa
Dieta przy anemii z niedoboru żelaza 2000 kcal – wtorek
ŚNIADANIE – KASZA JAGLANA Z JABŁKIEM, MAKIEM I ORZECHAMI
- Napój sojowy – 250ml (1szklanka)
- Jabłko – 150g (1 sztuka)
- Kasza jaglana -54g (4 łyżki)
- Miód pszczeli -24g (1łyżka)
- Mak niebieski -10g (1łyżka)
- Cynamon -2g (1/2 łyżeczki)
1. Kaszę przełóż na sitko, przepłukał wodą, a następnie ugotuj zgodnie z instrukcją na
opakowaniu w napoju roślinnym.
2. Jabłko pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z dodatkiem miodu
3. Do kaszy dodaj mak i wymieszaj.
4. Przełóż kaszę do miseczki, dodaj jabłko podsmażone i posypane cynamonem
II ŚNIADANIE – ORZECHY I OWOCE
- Orzechy pistacjowe – 25g (mała garść)
- Pomarańcza – 400g (1 duża sztuka)
OBIAD – FASOLKA PO BRETOŃSKU Z WĘDZONYM TOFU
Potrawa powinna być już gotowa.
Przepis znajdziesz powyżej.
PODWIECZOREK – SAŁATKA Z JAJKIEM, RZODKIEWKAMI I BROKUŁEM
- Brokuły – 250g (1/2 sztuki)
- Pomidorki koktajlowe – 120g (6 sztuk)
- Rzodkiewka – 60g (4 sztuki)
- Jaja kurze – 55g (1sztuka)
- Chleb żytni na zakwasie – 30g (1 kromka)
- Musztarda – 10g (1łyżeczka)
- Oliwa z oliwek – 5g (1łyżeczka)
1. Brokuł ugotuj na parze, albo w osolonej wodzie (brokuł powinien być już gotowy z dnia
wczorajszego)
2. Jajko ugotuj w wodzie na twardo, następnie przełóż do zimnej wody, aby wystygło i obierz.
3. Brokuł podziel na mniejsze kawałki.
4. Pomidory pokrój na połówki, a rzodkiewki na plasterki. Wszystkie składniki sałatki
umieść w głębokim talerzu.
5. Przygotuj sos -> mieszając oliwę z musztardą. Zjedz z pieczywem
KOLACJA – KASZOTTO Z SZPINAKIEM I POMIDORAMI SUSZONYM
- Kasza bulgur – 60g (4,5 łyżki)
- Szpinak – 50g (2 garści)
- Suszone pomidory – 35g (5 sztuk)
- Ser mozzarella – 30g (mały kawałek)
- Dynia, pestki – 5g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek – 2,5g (1/2 łyżeczki)
1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Suszone pomidory pokrój i przełóż razem z oliwą na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj
dodaj szpinak. Całość dopraw solą i pieprzem.
3. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaj ugotowaną kaszę i pokrojoną w kostkę
mozzarellę
4. Trzymaj wszystko jeszcze około minuty na patelni, na koniec posyp pestkami dyni
Jadłospis możesz też pobrać w formie PDF’a klikając TUTAJ
Dodaj komentarz