Chrupiące, jeszcze lekko ciepłe do tego przepyszne!
P.S jest tak dobre i szybkie w wykonaniu, że dzielę się z Wami przepisem z nadzieją, że skorzystacie! Czekam na Wasze zdjęcia 😊
Składniki ⬇️
- 0,5kg mąki ( u mnie owsiana, orkiszowa pełnoziarnista oraz pszenna)
- 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1 łyżka sezamu (u mnie czarnego)
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżki soli
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 l letniej wody
Sposób przygotowania ⬇️
- Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać pokruszone drożdże, letnią wodę i ponownie wymieszać. Ciasto wychodzi dość luźne (tak ma być).
- Odłożyć na ok. 30 min do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
- Następnie przełożyć ciasto do keksówki i ponownie pozostawiać na ok. 30min do wyrośnięcia.
- Piec około 50 minut w temperaturze 220ºC.
- Wyjąć, wystudzić na kratce.
Smacznego! 😗
Dodaj komentarz