ŻELAZO W DIECIE SPORTOWCA – DLACZEGO JEST TAK WAŻNE?
- To składnik hemoglobiny która TRANSPORTUJE TLEN z płuc DO MIĘŚNI! ? A bez niego o wydajnym czy intensywnym treningu nie ma mowy.
- Jego NIEDOBÓR OBNIŻA WYDOLNOŚĆ organizmu (nawet sobie nie zdajecie sprawy jak bardzo, w głębszym niedoborze nawet wyjście po schodach może okazać się niezłym wyzwaniem i skończyć mega zadyszką! )
- Żelazo ma także swój udział w ZWIĘKSZANIU ODPORNOŚCI organizmu, a przecież nie możemy dać się wykluczyć z treningów!
- Pośrednio jest także odpowiedzialne za TERMOREGULACJĘ organizmu
ŻELAZO A ANEMIA – JAKIE BADANIA WYKONAĆ?
- morfologia (hemoglobina, erytrocyty, MCV, MCH, MCHC)
- poziom żelaza
- ferrytyna (wskaźnik ilości żelaza zmagazynowanego w ustroju)
- TIBC (całkowita zdolność surowicy do wiązania żelaza
- UIBC (utajona zdolność do wiązania żelaza)
- Transferyna (białko, które transportuje żelazo)
- Poziom miedzi (niski poziom żelaza i miedzi często występuje w parze)
ŻYWIENIOWE ŹRÓDŁA ŻELAZA
Na szczęście żelazo to nie tylko znienawidzona przez wiele osób wątróbka ale także soja, kasza jaglana czy gryczana, pistacje, pestki z dyni, soczewica, szpinak, brokuły, owoce morza czy wołowina! ????
Niestety wchłanianie żelaza z produktów spożywczych jest dość niskie (szczególnie z produktów roślinnych) ?
Dlatego musimy robić wszystko aby ten proces ułatwić!
JAK POPRAWIĆ WCHŁANIANIE ŻELAZA Z POKARMU?
- Dodaj do posiłku bogatego w żelazo np. paprykę, czarną porzeczkę czy natkę pietruszki – witamina C może zdziałać cuda i poprawić jego wchłanianie nawet 2-3 krotnie!
- Co ciekawe dodatek miodu także moze działać korzystnie – takie wiadomości lubimy ?
- Orzechy i strączki namaczaj przed spożyciem- dzięki temu pozbywamy się fitynianów zaburzających wchłanianie
- ZAPOMNIJ o popijaniu posiłków kawą czy herbatą – mogą obniżyć jego wchłanianie o 40-60% ?
- Jeszcze gorzej w badaniach wypada czerwone wino do posiłków-obniżając wchłanianie żelaza o 75% ??
- Staraj się nie łączyć produktów bogatych w żelazo z mlekiem i produktami mlecznymi ponieważ wapń w nich zawarty także utrudnia wchłanianie
Dodaj komentarz