Dopracowany, przykładowy 1-dniowy plan żywieniowy (2000 kcal) dla osoby aktywnej fizycznie do pobrania całkowicie za darmo! Możliwość modyfikacji planu pod plan wegetariański 😊
Przedstawiony plan składa się z 5 posiłków – sycącego śniadania, II śniadania, odżywczego obiadu, przekąski potreningowej i kolacji 😊
Wartość energetyczna poniższego planu to 2000 kcal, dlatego jeśli intensywnie trenujesz zdecydowanie zwiększ ilość spożytych kalorii. Plan zawiera ok. 92g białka; 70g tłuszczu oraz 263g węglowodanów, a także ok. 40g błonnika pokarmowego.
Średnia zawartość wapnia w diecie wynosi 1000mg. Zawartość magnezu wynosi 510mg – wartość ta pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik ze sporą nadwyżką, także nawet osoby mające stresujący oraz aktywny tryb życia – z takim planem dostarczą do organizmu wystarczającą dawkę magnezu.
Średnia zawartość żelaza w diecie wynosi 18mg. Dieta pokrywa także zapotrzebowanie na witaminę C, E oraz większość witamin z grupy B 😊
Ja zadbałam za Ciebie o dobre zbilansowanie potraw, więc jedyne o czym ty musisz pamiętać dodatkowo to suplementacja witaminy D! 😊
Szukasz jednak diety dobranej indywidualnie do Twojego zapotrzebowania, potrzeb? – Zajrzyj TUTAJ!
ŚNIADANIE: OWSIANKA KOKOSOWO-GRUSZKOWA
- Płatki owsiane 50g (5 łyżek)
- Napój roślinny np. owsiany, migdałowy 185ml (¾ szklanki)
- Gruszka 220g (1 duża sztuka)
- Wiórki kokosowe 15g (1 łyżka)
- Kakao surowe (np. rossman – surowe kakao z lucemą) 5g (1 łyżeczka)
Płatki owsiane zalewamy napojem roślinnym i podgrzewamy. Gruszkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Wiórki kokosowe podprażamy na suchej patelni. Następnie wszystko mieszamy i posypujemy surowym kakao.
II ŚNIADANIE: SEREK WIEJSKI Z WARZYWAMI I PIECZYWEM
- Serek wiejski (ziarnisty) 200g (1 opakowanie)
- Rzodkiewka 75g (5szt)
- Szczypiorek 8g (łyżka)
- Pestki dyni 5g (łyżeczka)
- Chleb żytni 30g (1 mniejsza kromka)
Warzywa kroimy i mieszamy z serkiem. Całość posypujemy pestkami dyni i spożywamy z pieczywem.
OBIAD: LECZO Z CUKINIĄ, PAPRYKĄ i INDYKIEM/FASOLĄ (wersja wegetariańska) + KASZA BULGUR
- Czosnek 5g (1 ząbek)
- Koncentrat pomidorowy 55g (2 łyżki)
- Olej rzepakowy/Oliwa z oliwek 10g (1 łyżka)
- Mięso z piersi indyka/ Fasola czerwona 120g
- Liście pietruszki 2g (1 łyżeczka)
- Cukinia 90g (½ małej sztuki)
- Papryka czerwona 75g (½ sztuki)
- Cebula 30g (½ sztuki)
- Kasza bulgur 50g (¼ szklanki)
Piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Cukinię kroimy na plastry o grubości ok. 1cm, obraną cebulę kroimy na ósemki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy paprykę, cukinię, cebulę i rozgnieciony czosnek. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy wszystko do czasu aż skóra na papryce stanie się czarna (ok. 15-20min). W połowie czasu warzywa obracamy.
W międzyczasie smażymy mięso na łyżce oleju/oliwy aż całkowicie zmieni kolor. Do mięsa dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól i ulubione przyprawy.
Warzywa wyciągamy z piekarnika. Z papryki usuwamy skórę i nasiona, a następnie kroimy na kawałki. Do sosu z mięsem dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku, Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.
PRZEKĄSKA: KOKTAJL POTRENINGOWY Z WIŚNIAMI I ANANASEM + MIGDAŁY
- Banan 60g (½ sztuki)
- Ananas 80g (1 plaster)
- Wiśnie mrożone 35g (½ garści)
- Jogurt naturalny 75g (½ małego opakowania)
- Woda kokosowa 65g (½ szklanki)
- Migdały 10g (ok. 8szt)
Wszystkie składniki poza migdałami umieścić w blenderze i zmiksować.
KOLACJA: SAŁATKA MAKARONOWA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ
- Makaron penne pełnoziarnisty 50g (¾ szklanki)
- Czosnek 5g (1 średni ząbek)
- Pomidory suszone w oleju 40g (2 plastry)
- Zioła prowansalskie 5g (1 łyżeczka)
- Ser feta 25g (mały kawałek)
- Szpinak 25g (spora garść)
- Olej spod suszonych pomidorów 20g (2 łyżki)
Makaron gotujemy al. Dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Na patelni na 1 łyżce oleju z suszonych pomidorów zarumieniamy pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory, łyżkę oleju z suszonych pomidorów, makaron, zioła. Smażymy przez ok. 2min mieszając co chwilę. Dodajemy opłukany, osuszony i grubo pokrojony szpinak, chwilę smażymy mieszając, aż szpinak zwiędnie. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy z patelni i posypujemy pokrojonym serem feta.
Już teraz możesz pobrać powyższy plan na swój komputer! – POBIERZ ZA DARMO!
Jak dostaniesz dietę w swoje ręce to koniecznie daj znać jak Ci się podoba 🙂
Dodaj komentarz